Quick Links

Events

MOAPPP-sponsored events:

Coalition for Responsible Sex Ed events:

Other events of interest:

Answers to the “Do YOU know the facts?” Quiz

Thank you for caring about the sexual health of Minnesota’s youth! Following are the answers to the “Do YOU know the facts?” quiz.


1. Which month has been declared National “Let’s Talk” Month to encourage all parents to—gulp!—talk to their kids about sex?

          a. February (when youth in northern climates are stuck indoors with their parents)
          b. April (the beginning of mating season)
          c. October (Halloween is scary and so is talking about sex)
          d. November (when parents are thankful they aren’t teens any more)

Answer: October. Visit MOAPPP's Let's Talk Month page for information and ideas.


2. Each day in Minnesota, approximately how many teens become pregnant? (This is where we should really gulp).

          a. 2
          b. 55
          c. 20
          d. 12

Answer: 20. Visit MOAPPP's Adolescent Sexual Health Reports page for additional statistics about Minnesota’s adolescent sexual health.


3. Which law, usually associated with equity for girls in high school and college athletics, also assures access to education for parenting teens?

          a. Bill of Rights
          b. Title X
          c. Title IX
          d. Equal Rights Amendment

Answer: Title IX. Read a summary of a recent MOAPPP Workshop about Title IX.


4. Which of the following concepts should be included in effective sex education?

          a. Postponing sexual involvement
          b. Contraception
          c. STD/HIV prevention
          d. Taking away the car keys.
          e. a, b, and c

Answer: a, b, and c. Learn about MOAPPP's multiple effective approaches to teen pregnancy prevention.


5. Minnesota teens accounted for what percentage of the state’s population in 2008
?

          a. 10%
          b. 5%
          c. 20%
          d. 7%

Answer: 7%. Visit MOAPPP's Adolescent Sexual Health Reports page for additional statistics about Minnesota’s adolescent sexual health.


6. Minnesota teens accounted for what percentage of the state’s gonorrhea cases in 2008?

          a. 9%
          b. 43%
          c. 25%
          d. 26%

Answer: 26%. Visit MOAPPP's Adolescent Sexual Health Reports page for additional statistics about Minnesota’s adolescent sexual health.


7. Which of the following elements has been found to be a powerful approach to preventing teen pregnancy?

          a. Homework
          b. Curfews
          c. Babysitting jobs
          d. Programs that combine community service and reflection on lessons learned (Have we made the right answer too obvious here?)

Answer: Programs that combine community service and reflection on lessons learned—often called “service-learning programs.” Learn about MOAPPP's multiple effective approaches to teen pregnancy prevention.


8. Teens are most likely to thrive when:

          a. Their parents talk to them about sex—appropriately for each age—throughout childhood.
          b. They have another “askable adult”—in addition to their parents.
          c. Their parents take advantage of “teachable moments” when sexual issues arise in everyday life.
          d. Their parents understand that more information = better decisions by teens.
          e. All of the above.

Answer: All of the above. Visit MOAPPP's Let's Talk Month page for ideas on how to become an “askable adult.”


How’d you do? Help MOAPPP reach even more adults with this important information and more by clicking HERE to donate! Thank you!